Yemek Tarifleri
Kumpir

Kumpir Tanımı İçin Malzemeler
- 3 büyük uzunluk patates
- 125 gr taze kaşar
- 125 gr tereyağ
- Tuz
Üst gereçleri;
- 1 su bardağı dondurulmuş mısır
- 4-5 adet kornişon turşu
- Ketçap
- Mayonez
- 5-6 adet yeşil zeytin
- 5-6 adet siyah zeytin
- Küçük uzunluk kırmızı lahana
- 2 su bardağı garnitür
- 4-5 yaprak beyaz lahana
- 5-6 kaşık kadar yoğurt (Süzme)
- Sarımsak
- Tuz
- Zeytinyağı
Kumpir Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Patatesleri temizleyip fırına verelim. 180-200 derecede 1 buçuk saatte pişiyor. Tekrar de patates cinsine, büyüklüğüne yahut fırına nazaran farklılık gösterebilir. Bir saat sonunda bıçak ile denetim edebilirsiniz. Patates yumuşaksa ve bıçak rahatlıkla giriyor ise pişmiştir.
- Patatesler fırında iken kumpir üst gerecini hazırlayalım.
- Dondurulmuş mısırı çözünmesi için bir kaseye koyup,kenara alalım.
- Kornişonları küp küp doğradıktan sonra bir kaseye koyup,kenara alalım.
- Yeşil ve siyah zeytinlerin çekirdeklerini bıçak yardımı ile çıkarıp,küçük küçük doğrayalım. Bir kaseye koyup,kenara alalım.
- Beyaz lahanaları ince ince doğrayalım.
- Üzerine yoğurdu,rendelenmiş sarımsağı ve tuzu ekleyip karıştıralım. Bir kaseye koyup kenara alalım. (süzme yoğurt yoksa konuttaki yoğurdu küçük bir süzgece koyup 15-20 dk bekletelim. Suyu süzüldükten sonra katılaşır,süzme yoğurt olur. )
- Kırmızı lahanaları ince ince doğrayalım. Üzerine çok az bir ölçü tuz döküp düzgünce ovalım yumuşasın. Tekrar az ölçü zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bir kâşeye koyup kenara alalım.
- Garnitürü bir süzgece alalım. Suyu düzgünce süzüldükten sonra (hatta akabinde kağıt havlunun üstüne alırsanız daha âlâ olur) 5 kaşık mayonez ve 1 kaşık süzme yoğurt az ölçü tuz döküp karıştıralım. Kaseye koyup kenara alalım.
- Taze kaşarı rendeleyip bir kenara alalım.
- Pişen patatesleri tıpkı anda fırından çıkarmayacağız. Birer birer fırından alacağız. Patatesler çok sıcak olduğundan fırın eldiveni kullanalım.
- Tezgaha büyükçe bir kase, kaşık,çatal alalım. Terayağı ve kaşarı yakınımıza alalım.
- Fırından çıkardığımız bir patatesi uzunlamasına üstten bıçak yardımı ile keselim.
- Patatesi yavaşça iki yanından açalım. İçini kaşık yardımı ile kaseye boşaltalım.
- Tereyağının ve kaşarın 3 de 1 ini patatesin üzerine koyalım,az ölçü tuz da koyduktan sonra süratlice karıştıralım.
- Püre kıvamına gelince ayırdığımız patates kabuğuna yerleştirelim.
- Soğumasın diye bir tabak içinde kapalı olan fırında bekletelim.
Bu süreci öteki patateslere de uyguladıktan sonra üst materyallerini sırayla azar azar yerleştirelim. - En üste ketçap mayonez gezdirelim.
Notlar:
- Közün tadı öbür tabi ki fakat fırın mühletini uzun bulan patatesleri soyup, haşlayarak da yapabilir.
- Patates kabuğu içinde daha rahat servis yapmak için altından alüminyum folyo ile sarılabilir. Bu güç ise patates kabuğu yerine derince bir yemek tabağı kullanılabilir.Kumpirde kısır olmazsa olmaz üzeredir. Dileyen az ölçü kısır yıp ekleyebilir. Ben kumpir kısırını sade yapıyorum. Bulgura soğan+salça kavuruyorum. Varsa biraz maydanoz doğrayıp,limon sıkıyorum.Dileyen üst materyalini azaltabilir yada çoğaltabilir.
Kumpir Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

Cevap bırakın